Hvordan gikk det med Nattens helter?

Nattens helter 2012 har jeg begynt å si. Nå etter bloggeperioden er ferdig. Fram til nå har det bare vært Nattens helter, men nå er det liksom over, og da har det blitt viktig for meg å legge på den 2012 på slutten, for å si noe om at dette ikke er helt ferdig, men at det skal skje igjen. Vi skal gjøre det igjen til neste år, og året etter der forhåpentligvis. Natten helter 2012 var en pilot, hvor vi testet ut idéen om at når vi skal snakke om studenter og alkoholkultur med studenter, så kan det like gjerne, om ikke heller, være studentene selv som kommer med innholdet, istedenfor at noen på utsiden skal sitte å mene noe om hvordan det er med dette «drikkepresset» blant studenter.

Men gikk det bra med Nattens helter? Er dette en måte man kan snakke om et tabubelagt tema på? Fungerte det med denne bloggingen? Ja, det vil jeg absolutt si. Jeg syns det gikk bra, jeg syns det gikk veldig bra. Vi har hatt fire utrolig spennende personligheter med på dette. Spennende og forskjellige. Og det er det som har vært noe av det beste!

Ida, Kasper, Andreas og Michelle. De er fra forskjellige steder i Norge. Oslo, Lillesand, Stavanger og Tromsø. To studerer i Bergen og to studerer i Oslo, på henholdsvis UiB, NHH, UiO og HiOA. De er tilknyttet ulike studentmiljøer, og gikk inn i dette med ganske forskjellige grunnlag.

Men enten de ble med på dette på grunn av at det var «en enkel deltidsjobb» og på grunn av pengene, om det var for å bli proff- eller kjendisblogger, eller om det var for å kunne gjøre de kreative tingene de alltid har lyst til å gjøre, men ikke alltid finner tid til, som å skrive, ta bilder og lage filmer, så har de en ting til felles, og det er at de turte å være med. De tok alle sammen utfordringen. Som ikke bare var det å være avholds i tre måneder, men også å blogge om det, så alle har kunnet lese og følge med på hva de sier, gjør og mener. De har skrevet om det de vil, og de har vært utrolig åpne og ærlige. Mye morsomt, mye spennende, mye overraskende, mye kreativitet, men også litt alvorlig og litt trist.

En ting er i hvert fall sikkert, og det er at alle sammen har vært igjennom en prosess hvor de har fått reflektert mye selv, og snakket mye med mange mennesker rundt seg om alkoholkulturen i studentmiljøer. Og det har i løpet av disse tre månedene skjedd en utrolig interessant utvikling fra det første til det siste blogginnlegget hos alle sammen!

Jeg avslutter dette inlegget med noen sitater hentet fra Nattens helter 2012-bloggerne. Og lar det være svar på om det gikk bra med prosjektet, og som en grunn til at i hvert fall jeg har lyst til å gjøre dette flere ganger!

Andreas:
«Dette har jeg lært:
– Jeg synes det er artigere å drikke på fest enn å ikke drikke på fest, og jeg synes det er en litt pinlig innrømmelse.
– Jeg synes alle skal få lov til å drikke det de vil drikke på fest uten at andre kommenterer deres drikkevaner.
– Jeg har null forståelse for at andre er bakfulle når jeg ikke er det selv.

Dette er kanskje lærdom mange tar for gitt, men jeg har et empirisk grunnlag for mine påstander, og det er det ikke så mange andre som har.

Slik kommer prosjektet til å påvirke meg og mine drikkevaner framover:
– Jeg kommer til å ha enda større fokus på å kjøpe god øl og god vin når jeg skal drikke.
– Jeg kommer til å la de som drikker brus få lov til det, uten at jeg spørr hvorfor de drikker brus.
– Jeg kommer aldri til å drikke Munkholm igjen; det smaker ikke godt.»

Michelle:
«Dette prosjektet har allikevel lært meg at det finnes andre ting enn alkohol en kan nyte. Jeg trenger ikke rødvin, jeg trenger ikke øl, jeg trenger ikke rus. Det jeg har holder i lassevis for meg.»

Kasper:
«Jeg har tidligere tenkt at hvis du syntes det er så utrolig teit eller galt hvordan fadderuka er lagt opp, er det helt frivillig å bli med. Men jeg har nå skiftet mening, og mener at det går an å ta mer hensyn til andre, selv om de i noens øyne er kjipe.»

«Jeg skal ta med meg følgende erfaringer:
– Jeg trenger ikke drikke hver gang jeg går ut. Dette betyr at jeg kan gå ut mye mer, selv om jeg skal noe neste morgen.
– Du trenger ikke måtte skylle på fylla, hvis du kan skylde på bloggen.
– Som Kong Olav sa ”Det skal helst gå gått”, hvis du må være edru en stund, hvis du blir gravid eller blir blogger, så går det helt greit.»

Ida:
«Erfaringene fra helga oppsummerer lærdommen jeg kommer til å ta med meg videre etter disse månedene.
a) Det går an å dra ut uten å drikke.
b) Det er ingen som stresser med at du ikke drikker.»

«Det bør ikke være et mål at alle er totalavholds, men det bør være mye større rom for å være periodeavholds eller dagsavholds. Og jeg håper at jeg fremover kommer til å bli litt flinkere til å høre på kroppen min, enn til å høre på det sosialet presset.»

Av Therese Byhring

Jeg mener at god design handler om å forstå behovet til brukeren av tjenesten eller produktet du designer. Jeg tror på å bruke designtankegang til å finne fram til nye gode løsninger på utfordringer. Jeg ønsker å bruke kunnskapen jeg har til å utrette noe samfunnsnytting. Du kan kontakte meg på therese@wwnlab.no eller på +47 977 03 822

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.