Hva kan vi lære av sluttbrukeren?

I veldig mange tilfeller er vi alle sluttbrukere. Bare tenk på det, du har antageligvis på et eller annet tidspunkt i livet vært på leilighetsjakt, brukt offentlig transport, tatt en form for utdanning og søkt på en jobb. Eller hva med alle produktene vi kjøper. Møbler, biler, bøker, klær og mat.

Det er ofte sånn at jeg kan sitte å tenke på ting jeg bruker hver dag og tenke: Hvorfor lekker det egentlig av denne kaffekanna hver gang jeg heller av den? Hvorfor finner jeg ikke fram til åpningstidene på posten sine hjemmesider? Hvorfor må jeg vente i to minutter før jeg kan legge flexuskortet mitt på leseren igjen, for å se saldoen på det? Eller hvorfor skal det være så utrolig vanskelig å skjønne hvordan jeg skal momsregistrere enkeltpersonsforetaket mitt? Jeg er sluttbrukeren av alle disse tjenestene og tingene, sammen med mange andre. Og hvis dette er noe jeg lurer på, så er jeg ganske sikker på at det er andre som også lurer på det samme. Hvis det ikke bare er jeg som bruker kaffekanna helt feil da, selvfølgelig.

Nå har vi arrangert to ekspresscamper, og mange av tilbakemeldingene har gått på at det var så spennende å høre hva målgruppen hadde å si. Historiene deres om hvor i en prosess de syns ting var vanskelig, og også hvor de syns det var lett. Ofte tror jeg selv at jeg har svaret på hvordan noen har det, eller vil ha det, så glemmer jeg å spørre personen det gjelder. Og sånn er det nok i en del store og små organisasjoner også. Du jobber med, eller er utdannet innen et spesielt felt, også blir du så opptatt av å være eksperten på dette feltet, at du glemmer å høre på den egentlige eksperten, sluttbrukeren.

Så hva kan vi lære av sluttbrukeren?
«Hei, denne kaffekanna ser så fin ut, men den lekker når jeg skal helle ut kaffen.»
«Okey, da kan vi kanskje prøve å bruke en annen type plast i produksjonen.»

«Hei, det jeg oftest er på jakt etter når jeg går inn på posten sine hjemmesider, er åpningstidene til kontorene.»
«Åja, men da kan vi kanskje skrive det på forsiden, så tar det ikke så lang tid å finne.»

Vi kan lære hva som funker, og hva som ikke funker. Vi kan lære hva som er unødvendig, og hva det trengs mer av. Og ikke minst, hva er det egentlig sluttbrukeren trenger og vil ha.

Publisert
Kategorisert som Blogg

Av Therese Byhring

Jeg mener at god design handler om å forstå behovet til brukeren av tjenesten eller produktet du designer. Jeg tror på å bruke designtankegang til å finne fram til nye gode løsninger på utfordringer. Jeg ønsker å bruke kunnskapen jeg har til å utrette noe samfunnsnytting. Du kan kontakte meg på therese@wwnlab.no eller på +47 977 03 822

2 kommentarer

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.