Er det tid og rom for innovasjon?

Ok, så går jeg på jobben hver dag for å gjøre arbeidsoppgavene mine. Jeg liker de, i hvertfall i de fleste tilfellene, og det er grunnen til at jeg jobber der jeg jobber. Hva skjer den dagen jeg plutselig får en oppgave i tillegg til de jeg allerede har? Har jeg egentlig tid til å gjøre den oppgaven? Mine faste arbeidsoppgaver er der fortsatt, og døgnet har hvertfall ikke blitt lengre. Vil jeg at arbeidstiden skal vare lengre? Noe må ofres.

Sånn tipper jeg det føles i veldig stor grad hvis man får krav om å levere innovasjon i tillegg til det man allerede gjør. Alle argumenter som taler for at jeg skal levere «mere innovasjon» er fine og flotte, men jeg må fortsatt forholde meg til hverdagen. Jeg er enig i at «mere innovasjon» er bra, men hva betyr det egentlig i praksis?

Google trekkes ofte frem som en organisasjon som har funnet løsningen på det. Hver fredag kan de ansatte jobbe med det som engasjerer dem. Nye løsninger eller forbedring av løsninger. Dette har de satt som en nødvendighet for å innovere når man er på topp, istedenfor å vente til det blir kritisk å innovere. Kan det tenkes at dette også kunne være en løsning for flere?

Jeg tror veldig på at det må skapes tid og rom for å gjøre nye ting. Det holder ikke å si at det må være lov til å feile, det må også være tid og rom til å eksperimentere. Med tidspress på de ordinære arbeidsoppgavene hengende over en er det nesten umulig å sette av tid til å være kreativ og samtidig nyte det. Ja, for kreativitet skal nytes. Det er da vi har det optimalt. Så samtidig som at vi ønsker rutiner og forutsigbarhet, har vi også behov for å være kreative. Det er i menneskets natur å være kreativ.

Dersom vi skal starte med innovasjon i en organisasjon så må vi skape rom og tid. Vi må vite at arbeidsoppgavene enten får lengre frister eller at noen andre kan ta de. Eller så må vi vite at man kan starte smått, eksperimentere, endre, prøve på nytt, og se muligheten til å endre arbeidsoppgavene våre slik at det gir mening. Tid til nye oppgaver, og et rom hvor oppgavenes oppgaver ikke minner oss om at de ikke blir gjort.

Så kanskje man må åpne opp for at de ansatte kan endre stillingene sine over tid? La de investere i sin egen stilling gjennom å jobbe frem nye løsninger?

Blogginnlegget var først publisert på Social Innovation Camp Norway nettsiden vår.

Av Merete Grimeland

Jeg har jobbet med innovasjonscamper siden 2012. Jeg har startet selskapet World Wide Narrative AS og foreningen Samfunnsinnovatørene som jeg er styreleder i.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.